

Bioloģiski audzēta prosa ir dabiski graudi, kas nesatur lipekli, ir bagāti ar šķiedrvielām, minerālvielām un augu olbaltumvielām.
Lieliski piemērots ājurvēdas uzturā, īpaši Vata un Pitta došas līdzsvarošanai.
Bioloģiski audzēta prosa ir sena graudaugu šķirne, kas tiek novērtēta tās uzturvērtības un vieglās sagremojamības dēļ. Šie graudi satur:
-
Nesatur lipekli - piemērots cilvēkiem ar paaugstinātu jutību pret lipekli.
-
Bagāts ar šķiedrvielām - palīdz uzturēt veselīgu gremošanu.
-
Bagāts ar minerālvielām, piemēram, dzelzi, magniju un kalciju.
-
Augu olbaltumvielas - svarīgas muskuļu darbībai un enerģijai.
Ajūrvēdas pieeja:
-
Vata doša: brūnajam sorgo piemīt sildošas īpašības, tāpēc tas palīdz līdzsvarot Vata došu, īpaši aukstajā sezonā.
-
Pitta doša: pateicoties maigajam aromātam un vieglajai sagremojamībai, šie graudi ir piemēroti arī Pitta došas līdzsvarošanai.
-
Kapha doša: to ieteicams lietot ar mēru, jo graudi var veicināt gļotu uzkrāšanos.
Lietošanas veids:
-
Gatavojiet kārīsus un pasniedziet ar dārzeņiem vai garšvielām.
-
Cepumi: sasmalcina miltos un izmanto bezglutēna maizes izstrādājumos.
-
Deserti: izmantot saldajos ēdienos, piemēram, ar kokosriekstu pienu un žāvētiem augļiem.
Prosa, tāpat kā auzas, nāk no pļavu zālaugu dzimtas Austrumindijā. Tā ir viena no senākajām kultivētajām kultūrām, un Eiropā to audzē jau pirms kristietības laikiem. Pirms gandrīz 5 000 gadiem Ķīnas imperators prosu iekļāva piecu svēto pārtikas augu sarakstā, tāpēc tās nozīme bija tik milzīga.Pēdējā un varenākā huņu karaļa Atilas,viena no spēcīgākajiem barbaru valdniekiem, kas jebkad uzbruka Romas impērijai , viesi tika cienāti tikai ar sorgo ēdieniem. Grieķu filozofs Pitagors ieteica sorgo lietot veselības uzlabošanai.
Vēl pirms 100 gadiem prosai bija svarīga nozīme uzturā, bet vēlāk tā aizgāja aizmirstībā, jo līdz ar kartupeļu un kukurūzas audzēšanas sākumu daudz kas mainījās. Mūsdienās mēs atgriežamies pie prosa vērtībām, jo tas ir viens no minerālvielām bagātākajiem dabas piedāvātajiem produktiem.
Brūnā prosa nesatur lipekli, t. i., tā ir bezglutēna proteīns, kas satur gliadīnu un glutenīnu. Tās satur fluoru, sēru, fosforu, dzelzi, magniju, kāliju, cinku un citas vielas. Tā ir arī īpaši bagāta ar B grupas vitamīniem, piemēram, B1, B2, B6, B17, pantotēnskābi un nikotīnamīdu. Ar 59 mg silīcija dioksīda, 6,8 mg dzelzs, 0,6 mg fluorīda, 3 mg nātrija un 170 mg magnija 100 g brūnās prosa ir labs šo svarīgo minerālvielu avots. Jāatzīmē, ka minerālvielas, mikroelementi un aktīvās vielas šeit ir labā formā, ko mūsu organisms un šūnas var viegli uzsūkt.
Padoms: pilngraudu brūnās prosa
Zeltainās prosa sēnalas ir cietas, tāpēc tās nav ēdamas un ir jāizloba. Bet oriģinālās zeltainās prosa, ko mēs saucam par brūno prosu, nav jāloba. Saskaņā ar viduslaiku medicīnu brūnais prosa ir augstu novērtēts un mūsdienās atkal ir kļuvis par veselīga un kvalitatīva uztura pamatu.
Lielākā daļa minerālvielu un mikroelementu atrodas graudu virskārtā un ārējos slāņos, kurus apstrādes laikā parasti lobīja. Tā kā brūno prosu pārstrādā pilnībā, izmantojot šim nolūkam īpaši paredzētu dzirnaviņas mašīnu, ieskaitot graudu apvalku, pilnībā saglabājas visas brūnās prosa putraimu putraimu uzturvērtības.
Brūnie prosa milti ir daudz uzturvērtīgāki nekā prosa pārslas, jo tās ir karsti tvaicētas un stabilizētas. Brūnās sorgo miltus var pievienot sausām brokastu pārslām, kā arī jebkuram šķidrumam, piemēram, svaigi spiestām augļu un dārzeņu sulām, zupām vai jogurtam. Kā nelielu uzkodu, kā papildinājumu brokastīm vai uzkodām, divas tējkarotes brūno sorgo miltu var sajaukt ar rīvētu ābolu. Nevārītā veidā uzturvielas organismā uzsūcas vieglāk nekā karsētā vai vārītā veidā: brūnās sorgo miltus vislabāk lietot neapstrādātus.
Sastāvdaļas: sastāvdaļas: brūnā sorgo milti, kas iegūti sertificētā bioloģiskajā lauksaimniecībā.
Uzturvērtība (100 g):enerģētiskā vērtība: 1306 kJ /308 kcal, tauki: 4,5 g (no tiem piesātinātās taukskābes 0,7 g), ogļhidrāti: 51 g (no tiem cukuri 0,6 g), olbaltumvielas: 9,9 g, sāls: 0,10 g
Uzglabāšanas apstākļi: uzglabāt istabas temperatūrā neatvērtā veidā. Pēc atvēršanas uzglabāt cieši noslēgtā traukā sausā vietā, pasargātā no saules gaismas.
Izcelsmes valsts: ES
Neto daudzums: 500 g
Derīguma termiņš: skatīt iepakojumu
Ražotājs: Govinda Natur GmbH, Vācija
- Jaunums