Asafoetida, pazīstama arī kā Hing vai Asant, ir populāra garšviela, kuras labvēlīgās īpašības aprakstītas vienā no vecākajiem ajūrvēdas tekstiem - Astanga Hridaya.
Tās raksturīgais intensīvais aromāts liek to lietot ļoti taupīgi (mazāk nekā naža gals). Asafoetida ir optimāla alternatīva sīpoliem un ķiplokiem.
Asafoetida ļoti augstu vērtē Vata līdzsvarojošās īpašības, un tā ir ideāli piemērota pupiņu, karija un dal ēdienu aromatizēšanai.
"Maharishi Asafoetida" satur 100% asafoetida pulveri bez piedevām.
Pat neliela šķipsniņa ferulas (pazīstamas arī kā asafetida) ar savu pikanto, unikālo garšu un īpatnējo aromātu piešķirs ēdieniem neatkārtojamu aromātu.
Tas ir īpaši izteikts, kad to vispirms apcep karstā gī vai eļļā. Apgrauzdēta kopā ar citām garšvielām, tā lieliski garšo lēcu zupas, dārzeņu ēdienus un pikantas augļu mērces.
Lietuvā visbiežāk sastopams un tiek izmantots asafetidas maisījums ar rīsu miltiem, kurkumu vai grieķu sierāboliņu. Lietojot tīru asafetidu, tās jāpievieno uz pusi mazāk. Asafetidas aromāts, no vienas puses, atgādina fermentētu sieru ar spēcīgu garšu, no otras puses, varbūt nedaudz melno trifeļu, bet no trešas - sīpolu un ķiploku aromātu. Asafetidas aromāts ir tuvs sīpolu dzimtas augu aromātam, pateicoties sēra savienojumiem, t. i., tām pašām ēteriskajām eļļām, kā arī asafetidei raksturīgajiem di-, tri- un tetrasulfīdiem.
Asafetida klātbūtne pārtikā imitē olas, ķiplokus, sīpolus, gaļu, trifeles (sēnes). Asafetidu parasti izmanto ļoti nelielos daudzumos, lai sāļajiem, pikantajiem un dažkārt arī saldajiem ēdieniem piešķirtu izteiktu pikantu garšu. Gatavojot ēdienu ar asafetidu, ņem nedaudz tās pulvera un pirms pievienošanas ēdienam to dažas sekundes apgrauzdē karstos taukos kopā ar citām garšvielām. Pievienojiet asafetidu pākšaugiem un kartupeļiem, rīsiem, dārzeņu maisījumiem un ceptiem našķiem. Tā kā tīras asafetidas, kas nav sajaukta ar rīsu miltiem, aromāts ir daudz asāks un intensīvāks nekā tirdzniecībā pieejamo miltu maisījumu aromāts, ēdienam tās izmantojiet uz pusi mazāk.
Indijā asafetidu lieto ļoti plaši. Tā ir būtiska pārtikas sastāvdaļa, un ēdieni, kas ir grūtāk sagremojami, piemēram, pākšaugi vai kartupeļi, vienmēr jāgatavo ar to. Asafetida ir pikanta un asa, palielina apetīti, uzkurina gremošanas uguni, tonizē, un tās lietošana ēdienā novērš gāzu uzkrāšanos zarnās, t. i., vēdera pūšanos, un atvieglo gremošanu.
Ājurvēda asafetidai piešķir visspēcīgākās pretmikrobu un baktericīdās īpašības.
Šai Dienvidaustrumāzijas garšvielai vajadzētu būt katrā virtuvē. To galvenokārt izmanto kopā ar ingveru, kardamonu un akmens sāli. Tā ir pieejama pulvera vai pastas veidā.
Tā kā asafetida ir spēcīga ķiploku smarža, vislabāk to uzglabāt hermētiski noslēgtā traukā. Atšķirībā no ķiploka tai nav tamasas (nomācošas) iedarbības uz prātu un maņām. Saskaņā ar ajūrvēdu asafetida stiprina agni (gremošanas uguni) un nomierina Vata došu (gaisa/ētera elementu).
Sastāvs : asafetida 100%.
Izcelsmes valsts
Uzglabāšanas apstākļi : uzglabāt sausā, vēsā vietā
Tīrais saturs: 50 g
Derīguma termiņš: skatīt iepakojumu