Asafetida – smaržīgā ferula – aromātiskie augi Ferula Asafetida augu sveķi, smarža un garša atgādina ķiploku. Nesatur rīsu un kviešu miltus.
Smaržīgajai ferulai (saukta arī par Asafetida) ir asa, unikāla garša un spilgts aromāts, tāpēc pat neliela tās šķipsniņa piešķirs Jūsu ēdieniem unikālu aromātu.
Tas ir īpaši pamanāms pēc cepšanas sakarsētā gī sviestā vai eļļā. Cepot ar citām garšvielām, lieliski piemērots lēcu zupu, dārzeņu ēdienu un pikantu augļu mērču garšošanai.
Lietuvā visbiežāk izmanto asafetīda maisījumu ar rīsu miltiem un kurkumu. Ja izmantojiet tīrā veidā - lieciet uz pusi mazāk. Asafetīda aromāts, no vienas puses, atgādina raudzētu sieru ar spēcīgu aromātu, varbūt nedaudz melnās trifeles, no otras puses, sīpolus un ķiplokus. Asafetīda aromāts ir tuvs sīpolu dzimtai, pateicoties tā sēra savienojumiem, t.i., tām pašām ēteriskajām eļļām, kā arī asafetīdiem raksturīgajiem di-, tri- un tetrasulfīdiem.
Asafetīda klātbūtne pārtikā atdarina olas, ķiplokus, sīpolus, gaļu, trifeles (sēnes). Asafetīdi parasti lieto ļoti mazos daudzumos, lai sieram, pikantiem un dažreiz saldiem ēdieniem piešķirtu raksturīgu pikantu aromātu. Gatavojot ar asafetīdu, paņemiet daļu no tā pulvera un pirms pievienošanas ēdienam apcepiet dažas sekundes karstos taukos kopā ar citām garšvielām. Pievienojiet asafetīdu pākšaugiem un kartupeļiem, rīsiem, jauktiem dārzeņu ēdieniem, ceptām uzkodām. Tā kā tīras asafetīdas aromāts, kas nav sajaukts ar rīsu miltiem, ir daudz asāks un intensīvāks nekā miltu maisījumā pārdotais, izmantojiet to uz pusi mazākā daudzumā.
Asafetīdu plaši izmanto Indijā. Tā ir būtiska pārtikas sastāvdaļa, un ar to vienmēr vajadzētu gatavot tādus grūtāk sagremojamus ēdienus kā pākšaugi vai kartupeļi. Asafetīda garšo asi un karsti, tā palielina apetīti, uzlabo gremošanu, tonizē, asafetīdas lietošana pārtikā novērš gāzu uzkrāšanos zarnās - meteorismu, un atvieglo pārtikas sagremošanu.
Ajūrvēdas asafetīdai piemīt visspēcīgākās pretmikrobu un baktericīdas īpašības.
Šī Dienvidaustrumāzijas garšviela ir obligāta katrā virtuvē. To galvenokārt lieto kopā ar ingveru, kardamonu un akmens sāli. Tā ir pieejama pulvera vai pastas veidā.
Spēcīgās ķiploku smaržas dēļ asafetīdu vislabāk uzglabāt hermētiskā, slēgtā traukā. Atšķirībā no ķiplokiem, tai nav palēninošas ietekmes uz prātu un jūtām. Saskaņā ar Ajūrvēdas uzskatiem asafetīda uzlabo agni (gremošanas uguni) un nomierina Vata došu (gaisa / ētera elementu).
Saskaņā ar ajūrvēdas uzskatiem, sierāboliņš stiprina agni (gremošanas uguni), nestimulējot Pita došu (uguns/ūdens elementus). Sierāboliņa sēklām ir nedaudz rūgta garša, un tās nedrīkst lietot grūtniecības laikā.
Skārda kārba ar lieliem un maziem caurumiem.
Sastāvdaļas: asafetīda (30%)*, sierāboliņš (70%)*.
* No bioloģiskajām saimniecībām
Izcelsmes valsts: Ārpus ES
Alergēni: atzīmēti treknrakstā.
Uzglabāšanas nosacījumi: Uzglabāt sausā, vēsā vietā
Neto svars: 70 g
Izlietot līdz: skatīties uz iepakojuma
Ražotājs: AMLA Natur Vertriebs GmbH, Vācija