Tas piešķir ēdieniem brīnišķīgu, koksnes aromātu un ir īpaši piemērots ēdienu, rīsu un dārzeņu ēdienu aromatizēšanai. Tā ir galvenā karija maisījumu sastāvdaļa.
Kurkuma ēdieniem, dārzeņiem, gaļas, mājputnu gaļas un jūras velšu ēdieniem piešķir brīnišķīgu koka aromātu un garšu. Haldi (kurkumu) izmanto pilau rīsiem, kas tiem piešķir zeltainu krāsu.
Indijā kurkuma ir populāra garšviela jau vairāk nekā 4000 gadu. Kurkuma tiek vērtēta ne tikai tās maigi rūgtā pikantuma dēļ, bet arī tās skaistās zeltaini dzeltenās krāsas un ārstniecisko īpašību dēļ. Pulveris piešķir karija vai rīsu ēdieniem skaistu dzeltenu krāsu un pikantu garšu. Cimenes pulveri izmanto plūgu un dal ēdieniem (lēcas ēdieniem), kā arī karija ēdieniem ar dārzeņiem, gaļu vai jūras veltēm.
Lai gan kurkuma nav radniecīga safrānam, ēdienu gatavošanā to izmanto tā vietā. Tā piešķir ēdieniem skaistu dzeltenu krāsu. Ne velti to izmanto arī audumu krāsošanai. Izmanto safrāna maigāko daļu - zieda dzeltenumu, bet kurkuma izmanto saknes.
Pēc izžāvēšanas tās samaļ. Pulverim ir patīkama muskusa smarža, bet pikanta garša, tāpēc tas jādozē uzmanīgi. Kurkuma ir cēlusies no Āzijas, bet to audzē arī Amerikā.
Galvenokārt to iesaka izmantot vārītu rīsu pagatavošanai, bet to iesaka arī zivju un gaļas ēdieniem, un to var pievienot pat mērcēm salātu mērču pagatavošanai. Salātu mērcēs to vislabāk izmantot kā garšvielu maisījuma sastāvdaļu.
Daži kulināri un garšvielu pārdevēji iesaka izmantot kurkumu makaronu krāsošanai un aromatizēšanai. Lai gan garšviela ir pikanta, neliels tās daudzums ir pietiekami neitrāls ēdienam, un, lietojot to taupīgi, ēdiens var iegūt diezgan maigu un maigu garšu. Šī garšviela nav raksturīga nevienai nacionālajai virtuvei, tāpēc nekautrējieties ar to eksperimentēt un atrast jaunas un interesantas garšas saviem ēdieniem.
Sastāvdaļas: malta kurkuma sakne.
Uzglabāšana: uzglabāt hermētiskā traukā vēsā un sausā vietā.