Porcijas: 2

Pagatavošanas laiks: 5 min.

Stils: rietumniecisks

Pagatavošana: neapstrādāts, kokteilis, biezenis

Gadalaiks: vasara

Gadījums: detoksikācija

Sastāvdaļas:

sastāvdaļas: 1 ēdamkarote smalki sagrieztu bazilika lapu (Vata nomierinošs, Pitta nomierinošs, Kapha nomierinošs)

2 glāzes arbūza mīkstuma (Vata pasliktina, Pitta nomierina, Kapha nomierina)

ŠĪS VESELĪGĀS RECEPTES PAGATAVOŠANA:

Sagatavošana: baziliku un arbūzu sasmalcina ar blenderi un pasniedz atdzesētu. Izmantojiet veselas sēklas, ja jūsu dzirnaviņas ir pietiekami jaudīgas, lai tās sasmalcinātu (arbūza sēklas ir ēdamas). Var arī pēc blendēšanas sēklas sablenderēt.

Kā šī ajūrvēdas recepte uzlabo pašsajūtu?

Ājurvēdas pārskats

Arbūzi aicina gan bērnus, gan pieaugušos vasaras dienā atpūsties no karstuma un baudīt atspirdzinošu kārumu. Gardu sulu pilnais arbūzs atvēsina organismu un atjauno pārkarsušo asiņu līdzsvaru.

Jūnija beigas un jūlija sākums ir ideāls laiks, kad baudīt arbūzus. Tā saldums mazina karstuma izraisītu nogurumu. Tā aukstums un beta-karotīns nomierina aknas un mazina neapmierinātību. Vasarā sirds pukst straujāk, lai regulētu ķermeņa temperatūru, un šo efektu ķīniešu medicīnā dēvē par sirds drudzi. Arbūza nomierinošā ietekme uz garu mazina nemieru un impulsivitāti, ko izraisa pārmērīgs sirds karstums.

Bazilika rūgtums paradoksālā veidā izceļ arbūza saldumu. Bazilika zemes aromāts pastiprina arbūza, kas tomēr ir ķirbis, maigo garšu. Bazilika asums piešķir pikantumu un aizraujošu garšu.

Samazina ūdens svaru, ādas pietūkumu un pietūkumu

Karstās un mitrās dienas var likt justies uzpampušam un pietūkušam, īpaši, ja limfātiskā sistēma ir pārslogota. No karstuma pietūkst pat potītes. Tie, kuri cieš no pietūkuma un ūdens aiztures, priecāsies uzzināt, ka arbūza diurētiskās īpašības sausina asinis (pateicoties kālijam) un samazina vasaras pietūkumu. Izvadot no organisma lieko šķidrumu, arbūzi sniedz viegluma un svaiguma sajūtu.

Šī svētku augļa sausums un zemais kaloriju saturs ir ideāli piemērots tiem, kuri vēlas zaudēt svaru. Arbūzam piemīt arī pārsteidzoša spēja samazināt insulīna rezistenci.

Piezīme: vasaras pietūkums ķīniešu medicīnā tiek dēvēts par mitru karstumu. Ājurvēdā mitrais karstums tiek raksturots kā karsta, skāba, šķīstoša un šķidra Pitta.

Iztīra urīnceļus

Jo vairāk svīstat, jo mazāk urinējat. Vasaras karstums palielina urīnceļu infekciju un urīnpūšļa akmeņu risku. Kad vairāk svīstat, urīns kļūst biezāks un tumšāk dzeltens. Urīns, kas pārāk ilgi paliek urīnpūslī, kļūst duļķains. Urīns, kas ir netīrs un bieži vien ir ar skābu smaku, kairina urīnpūsli un urīnceļus. Biezāks urīns arī atvieglo akmeņu veidošanos.

Arbūzi izmazgā un attīra urīnceļus, jo tie ir diurētisks līdzeklis. Tā atvēsinošās īpašības mazina iekaisumu. Pievērsiet uzmanību urīna krāsai un daudzumam. Ja pamanīsiet, ka tas ir atgriezies bāli dzeltenā krāsā un ir bagātīgāks, zināsiet, ka šovasar esat samazinājis urīnceļu infekcijas risku.

Pārliecinieties, ka, tīrot urīnceļus ar arbūzu, dzerat daudz ūdens. Lai gan arbūza gabaliņš var būt vilinošs veids, kā mazināt dehidratāciju, arbūza sulīguma diurētiskais efekts tikai uz laiku remdē slāpes. Sausā Vata tipa cilvēkiem arbūzi vajadzētu lietot piesardzīgi un uzmanīgi atjaunot elektrolītu zudumus.

* KĀPĒC IEVĒROT AJŪRVĒDAS DIĒTU?

Ēdot ājurvēdas diētu, jūs jutīsieties sātīgi un enerģiski. Ajūrvēdas diēta ir pielāgota jūsu individuālajam ķermeņa tipam un konkrētajam nelīdzsvarotības stāvoklim, ar ko jūs saskaraties attiecīgajā brīdī. Ājurvēda parāda, kas ir nepieciešams jūsu konkrētajam ķermeņa tipam un kam ājurvēdas diētā būtu jāpiešķir prioritāte. Vērojiet, kā jūs ēdat mazāk, bet jūtaties sātīgāks, jo tas, ko jūs ēdat, jūs patiešām baro. Tā kā Ājurvēda uzskata, ka visas slimības sākas gremošanas traktā, ēdiens ir jūsu pirmās zāles. Ēdot veselīgu un jūsu organismam ideāli piemērotu pārtiku, jūs uzturēsiet optimālu sava organisma veselību.

* Šajā receptē minētie apgalvojumi nav oficiāli apstiprināti kompetentajās iestādēs. Šajā tīmekļa vietnē sniegtā informācija un produkti nav paredzēti slimību diagnosticēšanai, ārstēšanai, ārstēšanai vai profilaksei.