Grieķu sierāboliņa lapas ir sena indiešu garšviela, kuras aromāts atgādina lovage (Maggi).
Tās izmanto, piemēram, tipiskās plācenīšu maizītēs vai dažādos karija ēdienos.
Tās ir piemērotas zupu un dārzeņu ēdienu aromatizēšanai. Pirms pasniegšanas var sasmalcināt un pārkaisa. Piemērotas arī maizes izstrādājumiem.
Kasoori Methi ir aromātiskas žāvētas grieķu sierāboliņa lapas. Šīs kaltētās lapas izmanto, lai piešķirtu skaistu un izsmalcinātu aromātu indiešu karija ēdieniem. Kasoori methi lapas izmanto arī kā indiešu maizes, piemēram, methi paratha, pildījumu.
Grieķu sierāboliņš (Shambhala, Fenugreek), pazīstams arī kā methi, ir augs, ko audzē gan lapu, gan no sēklām gatavoto garšvielu dēļ. Grieķu sierāboliņš aug ārā no Vidusjūras austrumu daļas līdz pat Ķīnai. To audzē visā pasaulē. Grieķu sierāboliņa jeb foenum-graecum nosaukums cēlies no grieķu siena latīņu valodā.
Grieķu sierāboliņa ražošanā izmanto gan lapas, gan sēklas. Grieķu sierāboliņa dzeltenās rombveida sēklas (shambhala) bieži izmanto marinētu dārzeņu, karija pulveru un pastas pagatavošanā, un tās bieži sastopamas Indijas subkontinenta un Taizemes virtuvē. Jaunas grieķu sierāboliņa lapas un dzinumus var iegādāties neapstrādātus, svaigus vai kaltētus, un tos izmanto dažādu ēdienu aromatizēšanai. Žāvētām lapām ir asa garša un spēcīga raksturīga smarža, un tās jālieto piesardzīgi.
Jemenā tā ir galvenā garšviela un sastāvdaļa, ko pievieno nacionālajam ēdienam Saltah. Grieķu sierāboliņš ir arī viens no četriem garšaugiem, ko izmanto Irānas Ghormeh Sabzi receptē. Kaltētas grieķu sierāboliņa lapas (ko sauc par kasuri methi) izmanto indiešu un pakistāniešu dal ēdienos, tostarp bengāļu garšvielu maisījumā panch phoron.
Grieķu sierāboliņu bieži izmanto mākslīgo sīrupu garšvielu pagatavošanai.
Indijā grieķu sierāboliņu, sajaucot ar jogurtu, izmanto kā matu skalošanas līdzekli. Vārds grieķu sierāboliņš amhariešu valodā ir abesh, ko bieži izmanto kā dabisku augu izcelsmes zāles pret diabētu. To dažkārt izmanto arī kā sviesta (amhāru valodā: qibe) sastāvdaļu - līdzīgi kā indiešu ghī. Turcijā, kur grieķu sierāboliņu sauc par "spermu", to izmanto karstā pastirmā.
Pēdējā laikā grieķu sierāboliņš tiek izmantots arī kultūrismā, jo tas var veicināt testosterona ražošanu, lai gan pierādījumu tam ir maz.
Lietošana: piemērotszupu un dārzeņu ēdienu aromatizēšanai. Pirms pasniegšanas var sasmalcināt un pārkaisa. Piemērots arī maizes izstrādājumiem.
Sastāvs: veselas kaltētas grieķu sierāboliņa lapas.
Alergēni: iepakots vidē, kas satur zemesriekstus, sezama sēklas, glutēnu saturošus produktus, kviešus, piena pulveri, soju un sinepes.
Izcelsmes valsts: Indija
Uzglabāšanas apstākļi : uzglabāt sausā, vēsā vietā
Derīguma termiņš: skatīt iepakojumu