Ājurvēdas garšvielu pulveris no Kutajas mizas.
Mazais Kutaja koks (botāniskais nosaukums: Holarrhena antidysenterica) galvenokārt sastopams kalnu reģionos.
Ājurvēdas receptēs tiek izmantota miza, kā arī ziedi, augļi un sēklas.
Kutaja līdzsvaro Kapha un Pita došas, vienlaikus palielinot Vata došu.
Ājurvēdas garšvielu pulveris no Kutaya mizas.
Nelielais Kutaya koks (botāniskais nosaukums: Holarrhena antidysenterica) galvenokārt aug kalnu reģionos.
Ajūrvēdas receptēs izmanto mizu, kā arī ziedus, augļus un sēklas.
Kutaya līdzsvaro Kapha un Pita došas, vienlaikus palielinot Vata došu.
Saskaņā ar Ājurvēdas avotu tekstu Charak Samhita Kutaya pieder pie Arshoghna, Kandughna, Stanyasodhana un Asthapanopaga. To sauc arī par Kurchi vai Kutaz. Kutaya stimulē gremošanas uguni (Agni).
Senajā hinduisma tekstā Manusmriti teikts, ka kutajas sēklas var izmantot ūdens attīrīšanai, līdzīgi kā moringu, kuras samaltas sēklas arī liek ūdenī, lai to attīrītu. Ar vienu pulverī samaltu sēklu pietiek, lai attīrītu vienu litru ūdens.
Ietekme uz došām: palielina Vata, līdzsvaro Pita un Kapha
Rasa (garša): rūgta, savelkoša
Guna (īpašība): maiga, asa
Vipaka (garša pēc sagremošanas): asa
Virya (iedarbība): auksta
Pagatavošana/lietošana: Apmēram 3 g pulvera (pilnas tējkarotes) pievienot siltam ūdenim un dzert.
Papildu informācija: organiskais pulveris ir izgatavots no ajūrvēdas tekstos norādītajām augu daļām, un tas ir apstrādāts un ražots saskaņā ar ajūrvēdas norādījumiem.
Sastāvs: Kutaya* (Holarrhena antidysenterica)
* No kontrolētas bioloģiskās audzēšanas
Tīrais saturs: 100 g malta pulvera
Uzglabāšanas apstākļi: Uzglabāt vēsā, sausā, no saules gaismas pasargātā vietā
Izcelsme: lauksaimniecība ārpus ES (Indija)
Ražotājs: Seyfrieds Naturwaren, Vācija
Vokietija