Kad mēs aplūkojam cilvēkus sev apkārt, mēs redzam, ka ne visos aspektos esam līdzīgi. Standarta vai vidējais cilvēks ir statistiska abstrakcija, kas patiesībā neeksistē. Katrs no mums atšķiras no citiem daudzējādā ziņā - gan fiziski, gan garīgi. Katram cilvēkam ir individuāla uzbūve, kas atšķiras no jebkuras citas personas uzbūves. Cilvēku formas un proporcijas, temperaments un raksturs ir bezgalīgi dažādi, un šīs atšķirības ir jāņem vērā, domājot par veselību.

Lai dzīvē rastu laimi un labklājību, mums ir jāpazīst savs raksturs. Un, ja vēlamies veidot harmoniskas attiecības, mums ir jāizprot citu cilvēku raksturi. Ēdiens, kas ir labs vienam cilvēkam, citam var nebūt tik garšīgs. Piemēram, viens cilvēks var būt sajūsmā par garšvielām, bet citam, pat ļoti līdzīgam cilvēkam, tās var nepatikt. Līdzīgi arī psiholoģiskie stāvokļi, kas ir labvēlīgi vienam cilvēkam, citam var būt nepieņemami. Viena cilvēka konkurētspēja veicina lielus sasniegumus, bet cita cilvēka konkurētspēja kavē un noved pie neveiksmēm. Nespēja izprast savu konstitūciju noved pie slimības. Standarta ārstēšanas metodes neņem vērā individuālās īpatnības, un tāpēc tās nav tik efektīvas, cik varētu būt. Savukārt ajūrvēda atzīst un ņem vērā dažādus konstitūcijas tipus. Tā palīdz mums skaidri izprast cilvēku daudzveidību un apzināt savas personīgās spējas un personības iezīmes.

Ajurvediniai žmonių konstitucijų tipai

Konstitūcijas pamattipi atbilst trim bioloģiskajiem principiem, tā sauktajām došām, kas ir galvenie spēki, kuri veido fizisko eksistences līmeni. Sanskritā šos spēkus sauc par "vata", "pitta" un "kapha". Pēc savas darbības ķermeņa un prāta sistēmā tās atbilst trim no pieciem pamatelementiem: gaisam, ugunij un ūdenim. Lielākā daļa grāmatu par ajūrvēdu pievēršas šo trīs veidu fiziskajām izpausmēm. Tomēr mēs pievērsīsimies to garīgajām izpausmēm. Taču vispirms noskaidrosim, kas ir vata, pitta un kapha un kā tās darbojas.

Vata - gaiss

Gaisa bioloģisko izcelsmi sauc par "vata", kas burtiski nozīmē "tas, kas pūš", t. i., vējš. Papildu vata elements ir ēters (saukts arī par telpu) - lauks, kurā pārvietojas vējš. Vietas, kur vata uzkrājas, ir galvas, locītavu un kaulu dobumi. Vata kontrolē kustības un ir atbildīga par visu impulsu - gan brīvprātīgo, gan piespiedu - izvadīšanu. Tā darbojas galvenokārt caur smadzenēm un nervu sistēmu. Gremošanas sistēmā vata ir saistīta ar zarnu apakšējo daļu, īpaši resno zarnu, kur uzkrājas un tiek izvadītas gāzes (gaiss). Ar vatu saistītās maņas ir tausti un dzirde, kas atbilst gaisa un ētera elementiem. Vata ir spēks, kas vada un virza pārējos elementus, jo pati dzīvība rodas no gaisa. Tā nodrošina veiklību, spēju pielāgoties un rīcības vieglumu. Tās spēks atdzīvina mūs, dodot mums entuziasma un rosības sajūtu. Vata kontrolē psihiskā lauka pamatpieejamību un kustīgumu. Tā apgādā ar enerģiju visas psihes funkcijas, sākot no maņu uztveres līdz pat neapzinātai darbībai. Tā nodrošina psihisko reakciju uz ārējiem un iekšējiem stimuliem. Galvenie emocionālo traucējumu veidi, kas saistīti ar vata, ir bailes un trauksme. Šie simptomi parādās, kad mēs jūtam, ka mūsu dzīvības spēks ir apdraudēts.

Pitta - uguns

Uguns bioloģisko izcelsmi sauc par "pitta", kas nozīmē "tas, kas pārstrādā pārtiku". Uguns nevar atrasties tieši organismā, bet tā ir karstajos šķidrumos, piemēram, asinīs un gremošanas sulās. Šā iemesla dēļ pitta papildu elements ir ūdens. Pitta kontrolē pārveides procesus ķermenī un prātā, t. i., patēriņu un asimilāciju visos līmeņos, sākot no pārtikas līdz pat idejām. Dominējošā joma ir gremošanas sistēma, īpaši tievā zarna un aknas, kas ir orgāni, kuros aktīvi darbojas gremošanas uguns. Pitta ir arī asinīs un ir saistīta ar redzi, kas atbilst uguns elementam. Šī doša ir atbildīga par siltumu un gaismu visos līmeņos, sākot no maņu uztveres līdz šūnu vielmaiņai. Garīgajā sfērā pitta pārvalda prātu, intelektu un sapratni - prāta izgaismošanas spēju. Tā ļauj mums uztvert, veidot viedokli un spriest. Galvenais emocionālais traucējums, kas saistīts ar pitta, ir dusmas, uguns emocija, kas mūs uzbudina, palīdz un aizsargā no ārējiem uzbrukumiem.

Kapha - ūdens

Ūdens bioloģisko izcelsmi sauc par kapha, kas burtiski nozīmē "tas, kas tur, saglabā formu". Zeme ir papildu kapha elements. Tā veido robežas, kurās dzīvo ūdens (membrānas, āda un gļotādas). Kapha pārvalda formu un vielu un ir atbildīga par svaru, vienotību un stabilitāti. Tā ir šķidrs šķīdums, iekšējais okeāns, kurā pārvietojas pārējās divas došas. Kapha veido ķermeņa pamatvielu. Tā nodrošina nepieciešamo eļļošanu un sekrēciju, mīkstina nervus, prātu un maņu uztveri. Kapha dominē ķermeņa augšdaļā - kuņģī, plaušās un galvā, t. i., tur, kur uzkrājas gļotas. Šī doša ir saistīta ar garšas un smaržas maņām, kas atbilst ūdens un zemes elementiem. Kapha pārvalda maņas, emocijas un prāta spēju noturēt noteiktas formas. Tā nodrošina mieru un stabilitāti, bet var kavēt izaugsmi un attīstību. Galvenie emocionālie trūkumi, kas saistīti ar kapha, ir alkas un pieķeršanās. Tās rodas, ja prāts pārāk ilgi kavējas pie noteiktiem objektiem, kas var kļūt par smagu slogu dvēselei.